top of page
Writer's pictureilterisdogan

Confessio est regina probationum – İkrar (itiraf), delillerin kraliçesidir.


Doğru hazırlanmış ve vakitlice sunulmuş bir süre uzatımı (EoT) talebinin müteahhide sağlayabileceği faydalar anlatmakla bitirilmez.


FIDIC sözleşmeleri özelinde ifade edersek, değerlendirmesi devam eden ve henüz karara bağlanmamış bir EoT talebi, işverenin gecikme cezaları uygulaması ve gecikmeye bağlı fesih imkanlarını oldukça zayıflatan bir unsurdur. Ortak hukuk ve sivil hukuklar (common law and civil law) FIDIC’in bu duruşunu tam olarak teyit etmektedir.


Uyuşmazlıklar oluştuktan sonra gündeme getirilen hak talepleri, doğal olarak, karşı tarafça, elini yükseltmek ve pazarlığa daha avantajlı şartlarla başlamak için yapılmış taktiksel ve üstünkörü yapılmış hareketler olarak algılanıp, hak ettiği objektif değerlendirmeyi bulamayabiliyor.


Bu sebeple, tüm diğer hak talepleri gibi, süre uzatım talepleri de, sözleşmenin ve geçerli hukukun belirlediği süreler içerisinde ve doğru içerik ve sunum çerçevesinde zaman kaybetmeden yapılmalıdır.


Peki ya sunmaya hazırlandığınız EoT dosyası, içeriğinde, ilk bakışta dikkatinizi çekmemiş ama bu EoT’yi elde etmenize tek başına mani olmaya yetecek bir takım esaslı ikrarlar (itiraflar) içeriyorsa ve siz bunları farketmediyseniz?


Daha sonradan telafisi çok zor olan benzeri durumlarla karşılaşmamak adına, hazırladığınız süre uzatımı taleplerinizin, sunum öncesinde, inşaat hukuku ve gecikme analizi uzmanı bir ekipçe ön değerlendirilmesinin yapılmasını önemle tavsiye ederiz.


Tüm yatırımcı ve müteahhitlerimize bol kazançlı projeler diliyoruz.

24 views0 comments

Σχόλια


bottom of page